Projectes realitzats

  1. Home
  2. /
  3. Cantabambolines
  4. / Projectes realitzats

Projectes realitzats

Karmen - 30 aniversari de l'Estudi. (12 de juliol 2016)

dsc_0249Carmen és una joya escènica. Carmen és un dels clàssics dramàtics més moderns i contemporanis que existeixen. És el mite de l’amor lliure, l’heroïna de la dona totalment alliberada del domini masculí. La història de l’art havia menyspreat la dona, tractant-la sovint en negatiu i amb desdeny. Fins l’aparició de la Carmen de Bizet i Merimée: la gran dona, la gran protagonista capaç de ser lliure davant l’amor, davant dels homes.

Carmen és també una història que parla de la nostra cultura, del Mediterrani, d’allò que som: capaços de la més gran de les modernitats, a la vegada que també reaccionaris i conservadors. Som una cultura d’extrems i la tragèdia de Carmen ens delata; encara avui dia. Potser avui dia més que mai: quantes Carmens han mort a causa de la violència de gènere. Tot plegat fa més que justificat que imaginem una Carmen molt propera, en el temps i en l’espai. Potser una Carmen que avui viu a Tarragona o Barcelona, que lluita per les idees en què creu i que és mirall de llibertat per molts don Josés que encara hi ha.

Tot celebrant els seus 30 anys de vida, l’Estudi de Música es  recorda a sí mateix que és un centre pedagògic que influencia en les vides de centenars d’adolescents i joves. Què millor que aquesta història per implicar-los en un espectacle participatiu que ens sensibilitzi a tots sobre un dels problemes més greus del nostre present.

Repartiment

Karmen: Neus Pàmies
Don José: Albert Mora
Escamillo: Jordi Llordella
Micaela: Neus Roig

Amb la partipació de

Cor Cantabambolines,
Conjunt Instrumental de l'Estudi de Música,
Banda Unió Musical de Masdenverge,
Aula d'Arts escèniques de l'IES Pons d’Icart
i Membres de les Orquestres Häendel i Corelli del Conservatori de Vila-seca.

Adaptació i dramatúrgia: Marc Chornet i Clàudia Romeo
Arranjaments Musicals i Partitures cedides per: Octavi Ruiz i La Lira Ampostina.
Direcció d’escena: Marc Chornet Artells
Direcció d’orquestra: Jordi Martí
Direcció Vocal: Teresa Valls
Pianista correpetidor: David Jiménez
Ajudant de Direcció: Clàudia Romeo
Escenografia i Projeccions: Marc Chornet

Produeix
Estudi de Música de Tarragona

Subvencionen
Diputació de Tarragona
i Fundació Privada Mútua Catalana

Col·laboren
Ajuntament de Tarragona i Cooperativa Obrera Tarraconense.


 

Cuplet Català: Café la Cantonada i al Teatre Magatzem. (20 de noviembre del 2015 i 6 de febrer 2016)

En ocasió de la programació de la cantonada i del carnaval a la cooperativa els Cuplets Catalans van tornar a ressonar a les parets d’aquest edifici centenari.img-20151121-wa0005

Els Cantabambolines dirigits per la Teresa Valls i el Marc Chornet  i acompanyats pel David Jimenez al piano van omplir ambdues sales de gom a gom.

La música de cuplets catalans ens va transportar quasi cent anys enrere, a començament del S.XX,  ens va visitar la Marieta de l’ull viu, La Balladora, Les Porteres, El Pasqual, i tot un seguit de personatges de l’època que ens van fer passar una estona divertida i entrañable amb compositors com, Zamacois, Morera, Pérez Martinez, Mestres entre d’altres.

Amb la col·laboració de diferents entitats com l’Esbart Dansaire de Tarragona i de la C.O.T.

Un concert molt emotiu que es va dedicar a la memòria de la Núria Delclòs, pianista i activista cultural de la COT, gran experta i aficionada als cuplets catalans.


 

Somni d'una nit de Sant Joan (8 de juliol 2015).

El llindar entre el Renaixament i el Barroc és una de les èpoques més prolífiques de la història del teatre.  Si prop de casa, el Siglo de Oro Español n'és un exemple; el teatre elisabetià anglès és un dels casos més notables. Entre finals del segle XVI i els inicis del XVII viuen i escriuen per als teatres londinencs Thomas Kyd, Christopher Marlowe, Ben Jonson o William Shakespeare. Es tracta d'un dels corpus dramatúrgics més importants de la història de l'art. La influència de l'obra shakesperiana ha estat immensa, arribant fins als nostres dies sense perdre vigència.

11698950_823328467782057_2507794257510009482_oHenry Purcell viu i composa la seva obra musical una mica més tard, cap a la segona meitat del segle XVII. Malgrat això, les peces de Shakespeare no han parat de difondre's i de guanyar popularitat arreu. El 1692, Henry Purcell estrena al Queen's Theatre dels jardins de Dorset The fairy queen (La reina de les fades) inspirada en el Midsummer's Night Dream (Somni d'una nit d'estiu). Purcell no adapta el text de Shakespeare a la música, sinó que crea petites mascarades entre actes, a la manera d'un intermezzo italià.

La reina de les fades pertany al gènere de la semiòpera, que alterna teatre de text, música instrumental i parts cantades. És una successió de mascarades, la rèplica anglesa a l'òpera italiana i francesa a finals del segle XVII. Un gènere sortit de la cort que ben aviat va omplir els teatres londinencs amb un públic que volia un espectacle brillant i gaudia amb històries divertides.

Les traduccions de Josep Maria de Segarra són les responsables de la introducció del gruix de l'obra de Shakespeare al català. Ell tradueix el títol de Midsummer's Night Dream per “Somni d'una nit de Sant Joan”, donant força a la idea del Solstici d'Estiu (Midsummer), però portat a la nostra pròpia tradició. Fer referència a la Nit de Sant Joan, com a context de les peripècies de l'obra, és un encert preciós que emfatitza l'encant d'una nit màgica on els amors i els desamors annualment es donen cita.

La tasca que desenvolupem dins el col·lectiu Cantabambolines es basa en utilitzar el repertori musical clàssic per explorar l'escena, el drama que contenen les partitures vocals més cèlebres. Després de diferents muntatges com Delirium Mozart, El Llibre Vermell o El Mikado, enguany hem treballat en una proposta on hem preteníem utilitzar les músiques de The fairy queen per parlar amb tota la tendresa del món d'una de les festes més entranyables del nostre calendari, la nit de Sant Joan. A través de diferents quadres, hem jugat a barrejar l'ambient familiar d'una revetlla amb les composicions barroques, sense renunciar a introduir-hi petites pinzellades del text del follet Puck, un dels personatges més entranyables de Shakespeare.

Si parlem estrictament de música, convé esmentar que l'obra de Henry Purcell és una de les més representatives del  Barroc anglès. Després de la polifonia més pròpia del Renaixement, el Barroc suposa un retorn al gust per la melodia, a l'ús d'ornamentació i als contrastos d'intensitat. En aquest context, el barroc anglès és especialment ric en els ritmes i gaudeix de major frescor i sentit de l'humor que els seus contemporanis.

The Fairy Queen és una obra on totes aquestes característiques apareixen i es mostren lúdicament, sense complexos, amb la voluntat de donar veu a la màgia pròpia del solstici d'estiu pels anglosaxons, la nit de Sant Joan per a nosaltres. Vinculant l'imaginari musical de Purcell amb el nostre propi ritus, se'ns presenta l'oportunitat de casar les sonoritats d'una revetlla d'estiu amb les composicions de l'autor: pasodoble, cumbia, valset, “disco-mòbil”, shuffle, sardana... Què passaria si una orquestra de festa major interpretés la música de Henry Purcell?

Benvinguts al Somni d'una Nit de Sant Joan.


 

Va de Musicals (27 de juny 2015)

10987372_487553054745567_1879394105075023288_oEl Cor de Cambra Cantabambolines  amb el concert/ teatralitzat “VA DE MUSICALS” el passat dissabte dia 27 de juny va formar part de la cloenda de l’aniversari del Café La Cantonada.

El concert està format per fragments de diverses obres de teatre musical.

Cor de Cambra:Carolina Fajardo, Carlota Tapias, Clara Ros, Laia Sans, Ferran Torner i David Sanahuja.

Piano: David Jiménez.


 

El Mikado. Titipu Corporation, S.A. (22 de juny 2014)

mikado_3Fa  vora un any i mig que col·laboro com a docent i director del projecte Cantabambolines. Durant aquest periode, hem intentat imprimir una manera de treballar molt determinada als 3 projectes que hem construït. Aquesta versió pròpia de El Mikado és un pas més en el creixement qualitatiu (i també quantitatiu) del col·lectiu. Si amb el "Delirium Mozart" ens apropàvem al treball de pre-expressivitat a partir d'exercicis de presència, joc i coralitat; ara ens hem dedicat a festejar amb la noció de personantge, la seva composició, la seva gestió energètica, l'evolució dramàtica... Tot això ho hem fet amb el plaer de casar-nos amb una opereta deliciosa que ja fa més d'un segle que és referent mundial del teatre musical. Ens l'hem fet nostra, l'hem adaptat a la nostra època (i molt probablement també al nostre espai...), l'hem entès des de nosaltres mateixos i l'hem intentat portar cap a un registre més humà, més proper, més sincer... Així doncs hem presentat "El Mikado, Tipitu Corporation S.A." amb l'esperança de fer gaudir tant com nosaltres ho hem fet.

 Marc Chornet Artells


 

Ruta Literària Santiago Rusiñol (31 de maig 2014)

10313354_596407313807508_4500813028116695645_nEl día 31 de maig el nostre grup va participar en la Ruta Literària Santiago Rusiñol organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona i l'Associació de Veïns de l'Oliva. També hi ha col·lavorar l'Institut Pons Icart i l'Esbart Dansaire de Tarragona.

La celebració va constar de dues parts. En primer lloc, la ruta literària, en que es van resseguir els llocs identificats a l'escrit que Rusiñol dedica al seu amic i escriptor tarragoní Josep Ixart. A continuació es va fer un homenatge al monolit col·locat en record de Rusiñol a la ziga-zaga de l'Oliva. És en aquesta segona part on el grup Cantabambolines va cantar un repertori de música catalana i mallorquina. Ens van acompañar: Carme Marchena (Flauta Travessera), Martin Ruda (Guitarra) i Clara Estevan (Ukelele). Els nostres solistes van ser: Eduard Torner i Carlota Tapies sota la direcció de Teresa Valls.


 

Llibre Vermell de Montserrat (23 de desembre 2013)

10698626_349041181930089_8710303791337969815_nEl projecte Cantanbambolines va evolucionant, va creixent, va madurant. Es tracta d'un projecte que té per objectiu trobar els punts de contacte entre la música vocal i el món de la interpretació teatral En un primer moment vam treballar un taller sobre la "pre-expressivitat": tots els àmbits que cal tenir en compte a nivell escènic previs al personatge. Enguany, el repte és fer un pas endavant, encarar-nos amb el personatge, entendre'l, encarant-lo.

Abans de fer aquest pas endavant, hem volgut fer un pas enrere. Hem saltat en el temps, de Mozart a músiques medievals. Ens trobem amb unes de les músiques més antigues "codificades" que existeixen a Europa. Les melodíes recollides en el Llibre Vermell de Montserrat ens donen pistes sobre com la música impregnava la vida cívica de l'Edat Mitjana.

Ho hem acompanyat d'alguns fragments del Poema de Nadal de Josep Maria de Segarra. Una combinació que ens apropa al context nadalenc a partir de dues icones culturals populars catalanes.

 Marc Chornet Artells


 

Delirium Mozart (juliol - Casa Canals i novembre - Teatre Tarragona 2013)

És la presentació final d’un taller d’interpretació escènica per a cantants que hem estat duent a terme tota la primavera amb els alumnes de l’aula de cant de l’Estudi de Música de Tarragona. El camí pedagògic de l’aula de cant, i el tarannà particular de la Teresa Valls, sempre han sigut sensibles a la “posada en escena” que la música tot sovint requereix: és evident que un cantant ha de tenir certes nocions actorals i més si el repertori que es treballa és operístic.Delirium Mozart

Hem treballat per entendre que un compositor, quan escriu la partitura per un personatge, ens està obrint la porta interior d’aquests, ens està parlant de les seves emocions, somnis, desitjos. Com a intèrprets, cal que desxifrem en la música aquesta informació, cal fer-nos-la nostra i cal saber traduir-la tècnicament per tal de poder-la “encarnar” actoralment.

A l’hora d’abordar aquestes tècniques, ens adonem que sovint dos mons tan aparentment pròxims com la música i l’escena teatral encara avui dia no és retroalimenten amb la intensitat que convindrien. No pot ser que la interpretació actoral d’òperes, musicals o cançons sigui un “gènere menor” i que encara es treballi actoralment a partir de principis quasi decimonònics.

En aquest taller d’interpretació per a cantants ens hem volgut fixar en els grans Mestres d’actors del segle XX: Stanislavsky, Grotowsky, Chejov, Meyerhold... intentant entendre quines de les seves eines podíem aplicar a la música vocal.

En la presentació final veurem una mena de “fantasia musical” basada en diferents peces de Mozart on la veu hi té un paper protagonista, moltes d’elles extretes de les seves òperes. La grandíssima sensibilitat de tots els alumnes del taller m’han fet sentit feliç al llarg de les sessions i molt sovint el professor ha acabat essent alumne. Una gran feina de tots. Benvinguts a Delírium Mozart.

Marc Chornet Artells